vrijdag 30 december 2011

Twee paragliders omgekomen door lawine



Vorige week hadden Peter Koster en ik tijdens ons para-alpinisme weekje al te maken met lawinegevaarlijke hellingen en veel verse sneeuw waarop we onze plannen moesten aanpassen. Nauwelijks een week later komen toch twee paragliders door een lawine om het leven, nog wel voor de ogen van hun kinderen. Zie hieronder mijn vertaling van het nieuwsartikel uit de Tiroler Zeitung:

De lawineslachtoffers waren buiten het bewaakte skigebied onderweg. Bij de slachtoffers gaat het om een piloot en zijn levenspartner, die ook aan paragliden doet.

Bach - Het zou een vlucht worden bij prachtig weer vanaf de Jöchlspitze in het Lechtal worden. Het eindigde in een drama. Woensdagmiddag stierven twee mensen binnen het gemeentegebied van Bach onder een lawine. Hiermee heeft het aantal slachtoffers van de huidige winter dat van het voorjaar al overschreden. En dat al aan het begin van het winterseizoen.

Tegen half drie had het paar (50 en 44 jaar) uit Baden-Württeberg boven het bergstation van de kabelbaan het offpisteterrein betreden. De leden van een vliegschool uit Bach wilden met hun scherm de zonnige, warme dag in de bergen benutten. Ook zoon (19) en dochter (13) waren mee met het uitstapje. Omdat de wind op de officiële startplaats niet goed was, koos de groep een alternatief ten zuiden van het bergstation, om in de buurt van een lawinehek een tandemvlucht te ondernemen.

Op zo'n 1800 meter hoogte kwam op circa 100 eter boven de groep plotseling een lawine los. De kinderen konden zichzelf nog in veiligheid brengen, maar moesten toekijken hoe de beide Duitsers door de lawine werden meegesleept. het stel werd in het stuwgebied van het lawinehek bedolven onder 3,5 meter sneeuw.

Direct werd een grote groep (90 man), drie helikopters en speurhonden gealarmeerd. Na een intensieve zoektocht werden de beide wintersporters onder een drie meter dik sneeuwpakket gevonden. Voor het stel kwam alle hulp te laat. De dochter werd opgevangen door het crisisteam. De actie duurde tot in de avonduren.

Geen opmerkingen: